Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2015 22:11 - Лютеница на фурна или най-бързата и мързелива лютеница
Автор: arseni Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРОДУКТИ;3 кг чушки (за предпочитане червени, но при мен имаше и доста зелени) 2 кг домати 1 кг патладжан 600 г моркови 2/3 ч.ч. захар 1/3 ч.ч. смес от винен оцет и тъмен Балсамико в съотношение 50:50 3 с.л. сол (при мен отиде малко повече) 1 1/4 ч.ч. олио 2 глави чесън 1 1/2 връзки магданоз черен пипер кимион. НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ;Първо си пригответе патладжанът. Обелва се и се нарязва на едри кубчета. Посолява се и се оставя да се отцеди. След това доматите се обелват и се нарязват на едро. Посоляват се леко и се оставят в тава под наклон, за да се отцеди по-голямата част от течността, която съдържат. Морковите се почистват и нарязват на парчета, измитите чушки също се режат на едро. Поставят се в дълбока и голяма тава. Прибавят се доматите и измитите от горчилката патладжани. Захарта и солта се смесват и зеленчуците се поръсват с тях. Прибавят се двата вида оцет и олиото. Разбърква се хубаво. Тавата със зеленчуците се поставя в загрята на 250 градуса фурна. Отгоре се поставя алуминиево фолио, не се запечатва тавата с него. Поставя се само за да не прегорят зеленчуците, тъй като фурната е силна. Не запечатвайте тавата, защото течността вътре трябва да се изпарява. Пече се докато течността се изпари и остане само на мазнина. Разбърква се периодично, докато се пече. При мен печенето отне два часа на тава. След като зеленчуците се изпекат, фолиото се махва и се прибавя нарязания на филийки чесън. Разбърква се и се връща във фурната без фолио за 7-8 минути. Изпечените зеленчуци се изваждат и към тях се прибавят подправките и нарязания магданоз. Оставя се леко да се охлади и се пасира - колко едро ще пасирате, зависи от вашите предпочитания. Готовата лютеница се поставя в измити и добре подсушени бурканчета и се стелиризира за 15 минути след като водата заври. Бурканчетата се изваждат внимателно от горещата вода и се обръщат с капачките надолу. Оставят се да изстинат. Готовата лютеница се съхранява на тъмно и хладно място










Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arseni
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 293022
Постинги: 384
Коментари: 43
Гласове: 66
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930